Produkcja pieczarki na podłożu fazy III – autor: N. Sakson
Książka ta zamyka cykl obrazujący rozwój technologii produkcji pieczarki i podłoża, jaki dokonał się przez ostatnie 15 lat w Polsce. W najbliższych latach zmiany w technologii nie będą takie duże jak do tej pory, ale będą się ciągle pojawiały chociaż w znacznie mniejszym zakresie. Jednak wiedza i nowe technologie będą miały nie mniejsze znaczenie niż dotychczas. Wynika to z jednej strony ze wzrostu skali uprawy, a z drugiej z malejących dochodów z produkcji pieczarek. Polskie pieczarkarstwo wchodzi w kolejną fazę rozwoju, jaką będzie zderzenie się z globalnym rynkiem i koniecznością obniżania kosztów wytwarzania.
Zagadnienia:
- Przemiany w technologii produkcji pieczarki
- Proces uprzemysławiania uprawy pieczarki
- Produkcja pieczarki to produkcja żywności
- Rynki i ich oczekiwania jakościowe
- Systemy uprawy
- Przejście z fazy II do III
- Warunki techniczne produkcji pieczarki
- Surowce i zasady ich doboru
- Programowanie uprawy
- Uprawa
- Zbiór i przygotowanie do sprzedaży
- Ocena uzyskanych wyników
- Podstawowe choroby i szkodniki oraz ich związek z warunkami uprawy
- Przygotowanie pieczarkarni do nowej uprawy
- Zalecenia chemicznej ochrony pieczarki na lata 2008,2009