Produkcja pieczarki na podłożu fazy III – autor: N. Sakson

Książka ta zamyka cykl obrazujący rozwój technologii produkcji pieczarki i podłoża, jaki dokonał się przez ostatnie 15 lat w Polsce. W najbliższych la­tach zmiany w technologii nie będą takie duże jak do tej pory, ale będą się ciągle pojawiały chociaż w znacznie mniejszym zakresie. Jednak wiedza i nowe technologie będą miały nie mniejsze znaczenie niż dotychczas. Wynika to z jednej strony ze wzrostu skali uprawy, a z drugiej z malejących dochodów z produkcji pieczarek. Polskie pieczarkarstwo wchodzi w kolejną fazę rozwoju, jaką będzie zderzenie się z globalnym rynkiem i koniecznością obniżania kosztów wytwarzania.

Zagadnienia:

  • Przemiany w technologii produkcji pieczarki
  • Proces uprzemysławiania uprawy pieczarki
  • Produkcja pieczarki to produkcja żywności
  • Rynki i ich oczekiwania jakościowe
  • Systemy uprawy
  • Przejście z fazy II do III
  • Warunki techniczne produkcji pieczarki
  • Surowce i zasady ich doboru
  • Programowanie uprawy
  • Uprawa
  • Zbiór i przygotowanie do sprzedaży
  • Ocena uzyskanych wyników
  • Podstawowe choroby i szkodniki oraz ich związek z warunkami uprawy
  • Przygotowanie pieczarkarni do nowej uprawy
  • Zalecenia chemicznej ochrony pieczarki na lata 2008,2009

Może Ci się również spodoba